ponedeljek, 8. november 2021

Egon Schiele: Slepa mati

Egon Schiele (1890-1918) je danes en izmed uglednejših avstrijskih umetnikov 20. st. Slepo mati je naslikal leta 1914. Kdo me je na to sliko opozoril? G. Martin Jaedicke v reviji Review of the European Blind št. 3 letnika LXV iz leta 1989, na str. 32. 

Najbolj opazno je svetlo telo mlade ženske na ozadju iz temnih ploskev in črt. Oblečena je le v kratko majico in zgleda kot da kleči ali čepi s hrbtom obrnjena proti nam. Roke ima dvignjene nad glavo kot da nekaj držijo. Njena slepota je neopazna. Glava je obrnjena proti otroku med bedri. Otrok se je potegnil k materi in sesa pri njeni levi dojki. 

Kaj je spodbudilo Schieleja, da je izbral tako vpadljiv predmet slikanja? Mladi slikar je čutil pokroviteljstvo svoje matere in prijatelj mu je psihoanalitično svetoval, da se osvobodi tega občutka z upodobitvami različnih oblik materinstva. Schiele na sprejel njegov nasvet in od leta 1910 do poroke 1915 naslikal  več slik, akvarelov z naslovi kot Samska mati, Mačeha, Mrtva mati, Doječa mama in smrt z vsako sliko v več verzijah (tudi slepo mati lahko vidimo še na eni sliki.

Slika slepe ženske, matere, je nastala še v času, ko je bila ta tema še tabu. In g. Jaedicke se sprašuje, če je še kdo kdaj naslikal to temo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar