nedelja, 14. november 2021

Bart van der Leck: Slepi

Martin Jaedicke v reviji Review of the European Blind št. 4 letnika LXVI iz leta 1989, na str. 32 opisal sliko danskega slikarja, oblikovalca in keramika Barta van der Lecka (1876 - 1958)(ustanovnega člana gibanja De Stijl) z naslovom Slepi (1912). To olje na platnu se nahaja v Kröller-Müller muzeju na Nizozemskem. Slika je velika cca. 85 x 66 cm.

Opazujemo daljšo vaško ulico na hladen, svetel dan. Po cesti hodijo tri osebe, dva slepa možakarja sta v temnih plaščih in čepicah. Levi, manjši rahlo sključen moški drži v močni in veliki desni dlani bel paket, levo ima zahakljano pod pod roko soseda, desni pa za roko drži manjšo deklico v rdeči obleki in modri čez obleki s kratkimi rokavi ter s črnim klobučkom in roza trakcem na njem. Tudi ona ima v svoji levici bel paket. Moška imata velike dlani ter priprte oči, deklica ima oči odprte in se rahlo smeji. 

Jaedicke razmišlja, da je to mogoče nedelja popoldne. Dopoldne so ljudje šli v cerkev, zdaj pa je čas za obiske v teh lepih nedeljskih pražnjih oblekah. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar