sreda, 2. oktober 2013

SPOZNAJTE KNJIŽNICO V TEMI

Ste že kdaj pomislili, kako bi v knjižnici našli priljubljeno knjigo, če bi vam s prevezo zakrili oči in vam prepustili, da se na poti do knjižnih polic zanašate samo na belo palico in izostrenost? Slepim in slabovidnim je običajni, črni tisk, nedostopen za branje, zato potrebujejo gradivo v drugih oblikah – v zvoku, brajici in povečanem tisku. V okviru dogodka Knjižnica v temi bodo imeli obiskovalci priložnost pobliže spoznati omenjena gradiva, se preizkusiti v branju na malo drugačen način.
Vabimo vas, da se nam v soboto, 5. oktobra 2013, med 10. in 14. uro pridružite v Mestni hiši v Ljubljani, si za nekaj minut na oči nadenete prevezo in ob pomoči izkušenega spremljevalca vstopite v nekoliko drugačno knjižnico.
Na preizkušnji se nam bo pridružil tudi ljubljanski župan Zoran Janković (ob 13:30 uri). Temo dogodka smo izbrali v luči projekta Knjižnica slepih in slabovidnih, ki ga financirata Evropska unija v okviru Evropskega socialnega sklada in Ministrstvo za kulturo RS in s katerim želimo zagotoviti pogoje za delovanje osrednje knjižnice slepih, slabovidnih in ljudi z motnjami branja. Dogodek bo potekal v okviru projekta Odprte hiše Slovenije, ki ga organizira Center arhitekture. 
V Mestni hiši se bo ob sodelovanju Sveta za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir Mestne občine Ljubljana predstavljalo tudi Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine, ki bo opozarjalo na ovire, s katerimi se srečujejo v grajenem okolju. Obiskovalci bodo v atriju Magistrata lahko z invalidskim vozičkom preizkusili, kaj v praksi pomenijo nepravilen naklon klančine, preširoke reže, preozka vrata in podobne ovire. V primeru lepega vremena bodo lahko nekatere ovire ob 10. ali 12. uri skupaj z uporabniki invalidskih vozičkov izkusili tudi po ljubljanskih ulicah.


Azra Seražin, tajnica ZDSSS Tomaž Wraber, predsednik ZDSSS

Ni komentarjev:

Objavite komentar