sreda, 2. oktober 2013

AKTIV - Vabilo na usposabljanja

Spoštovani,

Z velikim veseljem vas vabimo, da se nam pridružite na usposabljanjih, ki bodo potekala v okviru projekta AKTIV. Namen AKTIV-a je krepitev efektivnega vključevanja ranljivih družbenih skupin v kulturno življenje in družbo nasploh. Motivacijsko izhaja iz projekta SOdelujem Skupaj Integrativno na področju kulture, ki se je odvijal leta 2011/2012. Tako program temelji na evalvacijah lanskoletnega projekta in izraženih potrebah uporabnikov, kakor tudi na podlagi anketnega vprašalnika, izvedenega med kulturnimi delavci.

Projekt je hkrati namenjen ranljivi družbeni skupini – osebam z invalidnostjo, s poudarkom na slepih, slabovidnih in gibalno oviranih ter kulturnih delavcih, zaposlenih v kulturnih institucijah kot tudi samozaposlenih in študentih podiplomskih smeri, ki bi se radi poklicno profilirali za delo v kulturnih institucijah.

Prva usposabljanja projekta AKTIV se začenjajo jeseni, natančneje 4. in 5. oktobra.
Prva usposabljanja bodo zaradi splošnih potreb poglobljeno namenjena projektnemu menedžmentu in s temkrepitvi administrativne usposobljenosti vključenih v projekt. V nadaljnjem usposabljanju bomo poglobiliznanja s področja dela s slepimi in slabovidnimi ter osnovne prilagoditve za delo z njimi. Pretežni del projekta bo namenjen uporabi umetniškega jezika za razvoj gradiv in metodologij za usposabljanja na področju kulture, za pripadnike ranljivih skupin, slepe in slabovidne in izhajajoč iz zakonitosti sveta slepih in slabovidnih za druge družbene skupine, z namenom spodbujanja drugačnega dojemanja kulturnih dobrin in sveta nasploh.

Sočasno bo ena izmed aktivnosti namenjena skupinskemu delu kot metodi spodbujanja tolerantnosti in kombiniranja različnih pogledov v korist razvoja novih metodologij. Ob koncu bodo delovne skupine znotraj kulturnih institucij preverjale učinkovitost razvitih metodologij in tako pripomogle k ustvarjanju novega občinstva, odpiranja novih obzorij tradicionalni publiki in bodo vzpodbudile nov tip kulturnega delavca.

Aktivnosti bodo izvedene v naslednjih oblikah usposabljanj: predavanja in delavnice ter strnjeno, v obliki strokovnega simpozija in v delovnih skupinah, torej v praksi.

Na simpoziju in usposabljanjih bodo nastopili domači in tuji predavatelji, med njimi Claudia Hummel, odgovorna za pedagoške programe na Documenti, dr. Aksinja Kermauner, dr. Evgen Bavčar, prof. Črtomir Frelih, prof. Robi Kroflič z domačimi primeri dobre prakse uporabe umetniških jezikov v izobraževanju, ter drugi strokovnjaki.

Ker je umetniški jezik univerzalen in predstavlja možnost več-čutnega dojemanja, bo delo v delovnih skupinah namenjeno razvijanju več-čutnega pristopa.

V zaključku bomo v javnosti okviru vzpostavljenih delovnih skupin ponudili razvite strategije ter iskali možnosti nadaljnjega delovanja po zaključku projekta.

Vse, ki jih omenjena problematika zanima, vabimo k sodelovanju in k prijavi na usposabljanja:

Dodatne informacije o vsebinah in časovnem poteku lahko dobite na spletni strani: www.so-delujem.com/aktiv
ali preko e-naslovov: aktiv@so-delujem.com in infoaktiv@so-delujem.com
(Katja Sudec: programski in organizacijski vodja; Karmen Bajec: asistentka programski in organizacijski vodji).
Prijavite se lahko do srede 2. oktobra 2013 ter na posameznih usposabljanjih. Za usposabljanja in delo v posamezni delovni skupini je treba obiskovati 70 % celotnega programa. Lahko pa se tudi prijavite samo na določena predavanja oz. delavnice.

Prisrčno vabljeni!

Ni komentarjev:

Objavite komentar