sreda, 2. oktober 2013

Nemeth koda

Danes je v 94 letu umrl Dr. Abraham Nemeth, slepi izumitelj enega izmed brajevih matematičnih zapisov, imenovanem po njem. 
Nemeth je imel vedno rad matematiko, a so mu svetovali, da kot slep, ne bo dobil službe v matematiki. Zato je študiral psihologijo, kjer pa je kasneje ugotovil, je prav tako težko dobiti zaposlsitev. (Tu pa nič novega ne slišimo, kajne?) Prva žena ga je spodbudila, naj študira matematiko, saj je bolje biti nezaposlem matematik, kot pa psiholog. Na tej kodi je začel delati ve letih 1846 in 1947, ko je delal pri Ameriški fundaciji za slepe (AFB) in hkrati hodil na večerno šolo iz matematike, kjer je pomagal vojnim veteranom pri učenju. Opazili so njegovo nadarjenost pri razlagi in so ga povabili, da nadomesti odsotnega učitelja. Ko si je želel zapisovati, je ugotovil, da takratni način zapisovanja matematike Taylorjeva koda uproablja preveč grupacij. Zato je začel svoj lastni način zapisovanja.Doktorat iz matematike pa je zaključil na Univerzi v Detroitu.
Enkrat ga je sodelavec na AFB, fizik zaprosil za integrale v brajici a ker so bili v njegovi kodi, ga je naučil še kodo. Sodelavec se je navdušil. Leta 1952 je tako postala to Nemeth koda, ki so jo uporabljali po ZDA, kasneje še v Kanadi. Popravki so se naredili še leta 1965 in 1972.
Torej kaj je Nemeth koda?
To je sistem pisanja matematike v brajici. Vsebuje brajeve simbole za vsak možen matematičen ali znanstven zapis. V ZDA naj bi vse matematične knjige bile zapisane v Nemeth kodi. Značilnost do katere sem se dokopala so številke, ki so oblikovane v nižjem delu brajeve celice, uporabljajo 2,3,5,in 6 piko. 
povzeto po
https://nfb.org/images/nfb/publications/fr/fr28/fr2801.htm




Ni komentarjev:

Objavite komentar