ponedeljek, 1. november 2021

Frans Masereel: Mestno življenje in ulice življenja

Martin Jaedicke v reviji Review of the European Blind št. 2 letnika LXXVI iz leta 1992, na str. 30 opozori na flamskega slikarja Fransa Masereelija, ki je delal predvsem v Franciji. Naredil je več kot 40 grafičnih novel. Najbolj znan je predvsem po knjigi lesorezov brez besed iz leta 1919 z naslovom Mon livre d'heures (v naših knjižnicah jo lahko najdete kot Knjigo mojih ur : 165 lesorezov, iz leta 1964, ki jo je izdala Mladinska knjiga).

Mestno življenje in ulice življenja je enobarvni (črni) lesorez iz grafične novele v slikah z naslovom Poti človeka (The road of men/Der weg der menschen/Route des hommes), ki je izšla leta 1964. Vsebuje več kot 60 odtisov brez naslovov. Tega našega Mestno življenje in ulice življenja si je zmislil g. Jaedicke. Dr. Martin Jaedicke je v letu objave tega članka, februarja 1992 tudi umrl in tako zaključil svojo dolgoletno sodelovanje z revijo, kjer je z opisi likovnih del poskušal približati svet slik slepim. 

Mestno življenje in ulice življenja prikazuje nočno življenje na ulicah mesta živo in polno gibanja. Trije mimoidoči hodijo v desno smer. Mladi moški, ki drži palico v desni roki, levico pa ima stegnjeno predse, dela velike korake. Njegova spremljevalka hiti za njim držeč se za njegovo roko, z drugo si prekriva usta. Za njima gre oseba brez nog na vozičku. V drugem planu, za temi tremi osebami, vidimo velik salonski avto, ki pelje mimo nas v desno smer. Na zadnjih sedežih vidimo bogatejši par. V ozadju vidimo še nekaj avtomobilov ter osvetljena okna in 4 velike luči, ki svetijo na cesto. 

Vsi ljudje so prisiljeni sodelovati v prometu/življenju. Na kakšen način, pa je drugo vprašanje.



Ni komentarjev:

Objavite komentar