ponedeljek, 22. november 2021

Pieter Bruegel st.: Slepec vodi slepe ali Prilika o slepih

Pieter Bruegel starejši je bil nizozemski renesančni slikar. Sliko Slepec vodi slepe je naslikal ok. leta 1568 v tehniki tempera na platnu. Velika je cca. 90 x 150cm. 

Na sliki vidimo jesensko pokrajino po kateri v ospredju od leve zgoraj proti desno spodaj stopa 6 oseb z različnimi okvarami vida. Držijo se drug drugega za ramena ali za daljše palice. Prvi na skrajni desni strani slike pada vznak. Na sebi ima kitaro ali pa hurdy gurdyja. Drugi je tudi že zgubil ravnotežje in bo verjetno padel za njim ter potegnil vse ostale za sabo. V ozadju vidimo nekaj hiš, dreves in cerkev. Slepi imajo oblečene ohlapne pajkice, čez dolge srajce prevezane s pasom na katerega imajo obešena torbice, krožnik. Čez imajo ogrnjene kute in na glavah imajo različne čepice in čez klobuke. Na nogah nosijo mehka obuvala.

Slikar bi lahko s sliko izrazil nemoč, da je v tistem času Španija želela uveljaviti na Nizozemskem špansko vladavino in zatreti protestantizem. Slepi simbolizirajo ljudi, ki so zašli s prave poti in padajo. Niso krivi ali odgovorni. so le žrtve (pravi Martin Jaedicke v reviji Review of the European Blind št. 1 letnika XXXV iz leta 1982, na str. 32. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar