nedelja, 27. februar 2022

Revije za slepe v brajici

Revije za slepe še preden so izumili elektroniko in pretvarjanje v zvok, so bile v brajici. In zelo malo jih je bilo verjetno takih, ki so bile narejene za večinsko populacijo in potem pretvorjene v brajico. Med njimi je bil v 60. in 70. letih 20. st. tudi Playboy (GOLA brajica in na naslovnici črni tisk zajčka ter naslova v originalni tipografiji - nič slik, tudi tipnih ne).

Revijo Playboy je brez reklam izdajala National Library Service for the Blind and Physically Handicapped skupaj s 35 drugimi popularnimi revijami kot so Good Housekeeping in National Geographic (na katero se še vedno lahko naročiš). Organizacija deluje in tiska že od leta 1931 naprej. 

Leta 1981 so začeli gonjo proti reviji v brajici, a je niso mogli prepovedati, so pa za kazen zmanjšali denarne prilive organizaciji in zato so leta 85 prenehali s tiskanjem Playboy revije. Seveda se je postavilo vprašanje, zakaj videči lahko berejo revijo, slepi pa ne. Playboy revija v brajici se je zopet pojavila leta 1986 in od takrat naj ne bi bilo več cenzure.

Moj mož je na turneji po ZDA v Clevelandu odkril tudi Rolling Stone revijo v brajci na razstavi v Rock & Roll Hall of FameCleveland, Ohio. Ne vem, če to še imajo na razstavi, niti če še prodajajo, prodajajo pa 2 zvezek edicije iz leta 1991.


Revija ima v črnem tisku enak naslov ter napis kateri zvezek od katerega, datum, vse ostalo pa je v brajici.


Ni komentarjev:

Objavite komentar