torek, 24. januar 2012

Ste se kdaj spraševali, zakaj so kovanci okrogli?

V članku Kako se naučiti ljubiti matematikoAlex Bellos za Guardian našteva 10  razlogov, zakaj je potrebno matematiko ljubiti tako kot ljubimo Shakespeara (vsaj nekateri). Da to ni le uporabna stvar, ampak prava čarovnija, lahko zveste, če preberete celoten članek. Tu pa prilaga prevod 8 točke.
8. Ena izmed fantastičnih uporabo matematičnih idej je žvenket v žepu: 50p. Oblika, ki je dovoljena za kovanec, mora imeti konstantno širino, tako da se lahko uporabljajo v igralnih avtomatih, ki preberejo kovance z merjenjem širine. Krogi seveda imajo konstantno širino.  
ukrivljeni šestkotnik Fifty Pence
V 60-ih pa se je Decimalni valutni odbor (Decimal Currency Board) spraševal, če obstajajo druge oblike, ki imajo konstantno širino, da bi pomagali slepim in slabovidnim ljudem razločiti med različnimi vrednostmi. "Enakostranični ukrivljeni heptagon", ki se uporablja za 50p, ki ima obliko - njegova višina je vedno enaka ne glede na točko na robu, kjer stojiš. Ta izjemna lastnost pomeni, da če bi naredil dva valja vsak s 50p obliko v preseku, lahko zavrtel predmet na vrhu in ne bi skakal gor in dol.

Ni komentarjev:

Objavite komentar