sreda, 4. januar 2012

BESEDE ONKRAJ VIDNEGA

9. JANUARJA 2012 OB 12. URI V KINODVOR V LJUBLJANI je bila novinarska konferenca in projekcija dokumentarnega filma  »BESEDE ONKRAJ VIDNEGA«; scenarista Mitje Čandra in režiserja Matjaža Latina.

Film je bil prav tako na sporedu 10.  januarja 2012 ob 21. uri na TV Slovenija 1 predvajan kot dokumentarec meseca. Dosegljiv pa je tudi še na portalu RTV SLO.

Zakaj je razmerje do knjig za položaj slepih pomembno? Kako dostopajo do jezika, ko je njihov nabor čutnih informacij zožan? Kako deluje njihova domišljija? Kakšna je njihova pisava in kakšne možnosti branja so jim na voljo? Kakšne so njihove knjižnice? Kakšne spremembe prinaša digitalizacija? Preko teh in drugih vznemirljivih vprašanj skuša film reflektirati ovire in možnosti polnopravnega vključevanja stigmatizirane skupine v sodobno informacijsko družbo. Film ob številnih osebnih zgodbah in refleksijah strokovnjakov skuša preplesti številne teme, ki se odpirajo ob preseku dveh pomembnih družbenih kategorij: slepote kot fizične, psihološke in socialne danosti na eni in knjige kot nosilke civilizacijskega razvoja in prostoru individualne svobode na drugi strani.

Film je nastal s pomočjo Ministrstva za kulturo RS in v sodelovanju z RTV Slovenija v produkciji Zavoda vizualni laboratorij.

Ni komentarjev:

Objavite komentar