četrtek, 11. maj 2017

Najdba: Viktor Lowenfeld

John A. Michael v članku z naslovom Viktor Lowenfeld: Pioneer in Art Education Therapy, objavljenem leta 1981 v reviji Studies in Art Education (vol. 22, št. 2, str. 7-19 ), ki jo je izdajala National Art Education Association govori o verjetno enih prvih poizkusov ustvarjanja slepih.
Odlomek iz mojih zapiskov:


Lowenfeld (Michael, 1981, str.8) je bil verjetno eden izmed prvih umetnikov, ki se je zanimal za ustvarjanje slepih. Neko nedeljo v času obiskov leta 1922 je na skrivaj prinesel glino v Hohe Warte Institut za slepe na Dunaju ter delal s tremi slepimi gojenci. Kakor pravi Lowenfeld, slepi do takrat niso ustvarjali temveč le golo reproducirali, da bi pokazali svoje sposobnosti. Niso bili motivirani, niti jim ni bilo dovoljeno, da bi sami ustvarjali. Na Lowenfeldovih skrivnih nedeljskih srečanjih so ustvarili kar nekaj mask in portretov. Z izdelki je nato želel dokazati direktorju dr. Bürkle, da slepi lahko ustvarjajo, a ga je direktor nagnal ven. Vendar direktorji se menjajo in v letu 1924 je Lowenfeld začel delati kot učitelj modeliranja, novo nastalega predmeta z novim direktorjem dr. Siedfried Altmannom. 
Tu je delal do leta 1938, ko je zaradi prihajajočega režima pobegnil v Anglijo in nato v Ameriko, kjer je učil na Harvardu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar