torek, 26. julij 2016

The Blind can mould

Knjigo z naslovom A blind can mould (slepi lahko oblikuje) o svojem tridesetletnem delu s slepimi na Japonskem je napisal Shiro Fukurai leta 2003. Knjižnici Zavoda za slepo in slabovidno mladino Ljubljana je podarila Mestna knjižnica Ljubljana. Prikazuje povojni čas in izobraževanje slepih za maserje, takrat edini možni poklic za slepo osebo. Shiro Fukurai je učil akupunkturo in Moxa zdravljenje na umetniškem oddelku šole za slepe. Ko je začel uvajati delo z glino, je bilo veliko kritik. Ni želel učiti tradicionalnega japonskega izdelovanja uporabnih predmetov, želel je, da z oblikovanjem gline izrazijo sebe (čeprav dobri keramiki izražajo sebe tudi skozi uporabne predmete).
Knjiga je polna fotografij izdelkov otrok in obrazložitev, kaj je kaj. Otrokom je predlagal, da se iste stvari ne dotikajo večkrat in ko delajo človeka, ga delajo iz ene mase. In ti glineni portrteti ljudi (mam in otrok) so prav ganljivi. Niso vedno prepoznavni, kar me je potolažilo, da pri cca. 15h urah tridimenzionalnega oblikovanja v sklopu likovne umetnosti ne morem ustvariti že umetnika na razredni stopnji (kasneje še manj). On je temu bistveno več ur posvetil. Žal ne govori o tem, kako otroka prepričat, da se gline sploh dotakne. Govori pa o tem, da imajo nekateri strah pred dotikanjem. A jim je vseeno dal glino (veliko gline) in so delali. Z izdelki so sodelovali na različnih natečajih (namenjenih videčim umetnikom) in tudi prejeli nagrade.
Naslovnica knjige The blind can mould A record of my 30 years blind education on moulding. Ta širok A4 format knjige je sive barve. Na levi strani je prikazana črno-bela fotografija glinenega izdelka človeka, na desni strani je naslov, podnaslov v japonščini in angleščini. Izdelek je naredila 10-letna slepa deklica in je obrazložen na notranji strani knjige.
Ob branju knjige se mi pojavljajo naslednje misli: na Japonskem so imeli slepi možnost se izobrazit za maserja? Pri nas pred 60 leti tudi, zdaj pa samo če v tečjani obliki. Pri nas so ponujali poklice pletarstva, ščetkarstva, kasneje telefonskega tehnika, danes naj bi jim bil na voljo katerikoli poklic. Pa jim je res. Prav tu, pri maserstvu se mi zdi, da se zaustavi.
Oblikovanje v glini za slepe? Axmanova tehnika je tudi zelo enostavna za učenje slepega, vendar narekuje zelo toge izdelke. A najprej je potrebno nameniti zelo veliko ur učenju tipanja in izdelovanju.
Tako kot avtorja je tudi mene presenetil izdelek psa s prikazanimi rebri. Kako lepo je, ko te drug pogled(otip) opozori na nekaj, kar si popolnoma spregledal. Tu pridejo na dan bogastva različnosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar