ponedeljek, 7. marec 2016

Prva srečanja z okvarami vida

Slepota in slabovidnost

Definicijo slepote in slabovidnosti iz katere izhajajo vse določila za dodatno pomoč, pripomočke,naj bi določil Razširjeni strokovni kolegij za oftalmologijo leta 1997, Zdravstveni svet pa jo je potrdil leta 1998. Definicijo danes najdemo v Kriterijih za opredelitev vrste in stopnje primanjkljajev, ovir oz. motenj otrok s posebnimi potrebami.
Definicija je bila včasih enaka definiciji Svetovne zdravstvene organizacije.
Le-ta jih opredeljuje tako:
  • ·         Slaboviden otrok je tisti, ki ima ostrino vida od 5 do 30% ali zoženo vidno polje od 10 do 20° okrog fiksacijske točke ne glede na ostrino vida.
  • ·         Slep otrok ima ostrino vida manj kot 5% ali zoženo polje na 10°ali manj.
  • ·         Otrok z okvaro vidne funkcije

Glede na stopnjo ostanka vida (ne glede na starost) vam nato pripadajo nekateri pripomočki, ki so dosegljivi preko Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (trenutno brajev pisalni stroj, predvajalnik zvočnih zapisov, ultrazvočna palica za slepe, bela palica za slepe, brajeva vrstica, različna očala). Pravico do medicinskih pripomočkov določata Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja.
Stopnjo ostanka vida vam pove izvid oz. vam ga pomaga raztolmačiti okulist/oftalmolog, ki ga je napisal. Z izvidom se lahko včlanite v Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije ter uporabljate storitve Knjižnice slepih in slabovidnih. Ker trenutno Zakon o avtorskih in sorodnih pravicah še ne dovoli prostega prilagajanja osebam s posebnimi potrebami, gradiva še ni veliko.

Otroci (do 18 oz. 26 leta) imajo z Zakonom o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami še nekaj dodatnih pravic, ki jim olajšajo delo v šoli, prosto gibanje. Do pravic pa se pride preko zahteve za začetek postopka usmerjanja. Komisija poda mnenje, določi pravice, nato se preveri izpolnjevanje pogojev na izbrani šoli in na Zavodu/centru razpoložljivost pripomočkov in ur specialnih znanj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar