nedelja, 1. marec 2015

Razvoj vida

Naslovnica knjige Eye: How vision kick-started the big bang of evolution

Skoraj kriminalka, ki predstavlja, kaj je sprožilo razvoj živali v kambrijskem obdobju. Je to bila svetloba? Razvoj vida?
Predstavljajte si samo, kako smo se začeli zadnje čase martinčkat. Potem nam je popolnoma razmljivo, da se tudi naši živci lahko prilagajajo svetlobnim stimulansom iz okolja. Prav tako se tudi del možganov "preobrazi" iz dotika v vid - zgodovinsko gledano, jasno.
Koliko generacij je potrebno, da se je modificiralo oko? Mislim, da samo eno vprašanje ni bilo odgovorjeno: Zakaj je bilo več svetlobe v tistem času? Tu je malo več možnih odgovorov. Vulkani in večni oblaki v ozračju so se začeli tanjšati? Ledena doba - ta je sicer malo bolj časovno v ozadju? Minerali v morju so se začeli razgrajevati in so dovolili več svetlobe? Pot našega osončja je tzajadrala ven iz kakšnega zgoščenega spiralnega traka,meteorjev...?
Knjiga  Eye: How vision kick-started the big bang of evolution, Andrewa Parkerja je izšla leta 2003 pri Free Press v Veliki Britaniji in je na voljo v knjižnici Zavoda za slepo in slabovidno mladino.

Ni komentarjev:

Objavite komentar