četrtek, 03. januar 2013

Bontonček se predstavi


Ste že kdaj želeli slepemu pomagati čez cesto, pa niste vedeli kako in ste raje šli po svoje? Ali ste bili že kdaj v zadregi, ko ste se pogovarjali z nekom, ki jeclja, pa niste vedeli ali bi ugibali kaj želi povedati ali ne? Morda se je kdaj jezil na vas človek na vozičku, ker ste skočili po sendvič in parkirali na pločniku? Ali ste kdaj premišljevali zakaj ima kuža, ki ste ga srečali, na sebi plašč z narisano prečrtano roko?

Če ste na katero izmed zgornjih vprašanj odgovorili pozitivno, je projekt Bontonček za vas prava stvar. Ampak, kaj pa je Bontonček?

Bontonček je projekt, ki je pri društvu YHD - društvu za teorijo in kulturo hendikepa nastal v letu 2008. Ime je dobil po istoimenski knjižici, ki jo je izdala Zveza telesnih invalidov na Hrvaškem, na društvu YHD pa smo pridobili pravico za njeno širjenje po Sloveniji.

Knjižica Bontonček je zasnovana tako, da je v prvi vrsti namenjena mlajšim, čeprav je njeno sporočilo namenjeno prav vsem. 21 kratkih pravil spremljajo vabljive ilustracije. Pravila in ilustracije govorijo o tem kako ravnati, ko se srečamo s hendikepirano osebo ali z nekom, ki ima kakšno kronično bolezen ali pa govorijo o odnosu do tistih, ki imajo težave pri vzpostavljanju socialnih stikov. Hkrati z izdajo knjižice je zrasla tudi ideja o projektu, ki bi bil v prvi vrsti namenjen lažji integraciji hendikepiranih otrok v običajne šole, posredno pa vsem ostalim.

Projekt Bontonček je po dobrih štirih letih prisotnosti med ljudmi že dobro poznan. Največ delavnic izvedemo v Ljubljani, saj je Mestna občina Ljubljana pomemben sofinancer našega projekta, se pa radi podamo tudi kam drugam. Projekt Bontonček predstavljamo v osnovnih šolah, zaradi potreb, ki jih zaznavamo na terenu, pa ga širimo. Tako smo že drugo leto izvajali delavnice v četrtnih mladinskih centrih po Ljubljani, sodelovali smo s knjižnicami in Zvezo prijateljev mladine, pokukali smo v vrtce ter na različne festivale. Želimo pa si čimbolj priti v stik z ljudmi, saj je potreba po vedenju, ki ga širi Bontonček, velika.

Naše delo poteka v obliki delavnic, ki jih večinoma izvajamo hendikepirani izvajalci. To je posebna dodana vrednost projekta. Na delavnicah je pravilo, da se vpraša vse, dobrodošli pa so tudi kakršnikoli komentarji v zvezi z obravnavano tematiko. Z udeleženci se pogovarjamo o hendikepu in življenju hendikepiranih, s pomočjo različnih iger se posamezniki lahko vživijo v doživljanje hendikepiranih ali pa se preizkusijo kot njihovi osebni asistenti. Predvsem takrat, ko delamo z mlajšimi, se podrobneje ustavimo ob knjižici Bontonček. Med nami pa že nastaja sorodna knjižica, ki bo namenjena starejšim.

Res živimo v svetu, ko se zdi, da imamo na razpolago mnogo pripomočkov s katerimi lahko sami naredimo praktično vse. Po drugi strani pa mnogokrat opazimo, da smo vendarle bolj odvisni drug od drugega kot si želimo priznati. Zato je najbolje, da se čim bolje spoznamo in zaživimo drug z drugim. Prav k takemu sobivanju spodbuja tudi naš projekt Bontonček. Odzivi udeležencev naših delavnic so zelo pozitivni in priporočal jih bi tudi tistim, ki nas še ne poznate. Da nas boste lažje našli, pa sledi še spletna stran z vsemi potrebnimi informacijami.

Viki Vertačnik
vodja projekta Bontonček

Ni komentarjev:

Objava komentarja