petek, 25. november 2011

ELVIS za slepe in slabovidne

Na okrogli mizi Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, v četrtek, 17. 11. 2011, na kateri žal nisem bila, je bil tudi Kristen Inde, švedski terapevt za slabovidne. Predaval je o švedskem sistemu oskrbe slabovidnih. V pogovoru za radio je predstavil projekt, ki se naj bi ravnokar začel ELVIS (European Low Vision Inovation and Support). Po njegovem mnenju je slabovidnost najprej emocionalni, šele nato tudi zdravstveni problem.

Kristen Inde je zaključil magisterija na Univerzah v Uppsali in v Stockholmu. Opravil je tro-mesečno študijsko turnejo po šolah in ustanovah za osebe z okvarami vida v ZDA ter se nato leta 1971 zaposlil  kot učitelj za slabovidne. Njegova prva knjiga Low Vision Training je bila objavljena leta 1975 v švedščini (prevedena v 10 jezikov).
Leta 1979 je razvil model in zasnoval standarde za Low
Vision kliniko na Švedskem kot komisijsko organizacijo Državnega sveta za zdravje in socialno skrbstvo. Danes deluje na Švedskem, tudi po njegovi zaslugi, 34 poklicnih rehabilitacijskih centrov, kjer lahko dobijo slabovidni celovito in brezplačno oskrbo. Kristen je več kot 15 let delal tudi v oglaševanju ter kot CEO v zasebnih podjetjih .
Leta 2003 je izdal knjigo "See bad, feel good" (Slabo vidiš, počutiš se dobro), kjer govori o svojih izkušnjah moškega z okvaro vida, prevedena je v mnoge jezike.

Ni komentarjev:

Objavite komentar